Voľby vo všetkých slovenských krajoch prebiehajú bez problémov

09.11.2013 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) - Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h.

V obciach Vranovského okresu, kde žijú Rómovia, prebiehajú pokojne

Dnešné voľby do vyšších územných celkov (VÚC) majú v okrese Vranov nad Topľou zatiaľ pokojný priebeh. Oslovení rómski voliči pre TASR uviedli, že k volebným urnám prichádzajú dobrovoľne a nie na základe nátlaku či zastrašovania.

Vo viacerých obciach Vranovského okresu malo počas moratória dochádzať k nátlaku na rómskych voličov, aby v nadchádzajúcich voľbách hlasovali za vybraných kandidátov. Informovala o tom Strana rómskej únie na Slovensku. Rómovia, ktorých dnes oslovila TASR pred volebnými miestnosťami, sa s podobnými praktikami nestretli.

"Nevolíme pod tlakom, máme svojich kandidátov. Chceli by sme mať svojho poslanca vo VÚC, aby pre nás niečo urobil," poznamenal Ivan Kotľár, 23-ročný volič z obce Banské.

Jozef Šmatár žijúci v tej istej obci odovzdal dnes dopoludnia vo volebnej miestnosti svoj hlas známemu. "Išiel som voliť, pretože kandiduje môj dobrý kamarát," podotkol s tým, že po dnešných voľbách očakáva pozitívne zmeny, o ktoré by sa mali zaslúžiť novozvolení zástupcovia kraja. "Berieme malé peniaze, bolo by dobré, keby nám dali zarobiť peniaze, aby robota bola."

O kupovaní rómskych hlasov či nátlaku na voličov v Banskom nemá žiadnu vedomosť. "Ja som toto nevidel, nemôžem to tvrdiť." Dodal, že má iba informáciu o tom, že sa v osade pred voľbami rozdávali cukríky.

"Chceme nejakú zmenu, roboty pre nás niet, aby sme sa mali lepšie," uviedla pre TASR dôvody účasti na dnešných voľbách mladá volička z obce Zámutov Romana Kroková. Ani ona nemá informácie o tom, že by v jej okolí niekto tlačil na rómskych voličov. "Sami sa rozhodujeme," zdôraznila.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Alžbeta Gaborová z Banského. "Vybrali sme si sami kandidáta, ktorého budeme voliť, žiadne zastrašovanie nebolo, nepočúvame nikoho, len naše srdce, koho budeme voliť."

Podpredseda Obvodnej volebnej komisie vo Vranove nad Topľou Peter Goga pre TASR uviedol, že dnešné voľby na území okresu majú doteraz nerušený a pokojný priebeh. Členovia komisie dosiaľ preverovali v teréne iba jeden podnet. Podozrenia z nekalých praktík v jednej z volebných miestnosti v obci Zámutov sa však napokon podľa Gogu nepotvrdili.

Voliči na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK), kde patrí aj okres Vranov nad Topľou, dnes rozhodujú o zložení 62-členného zastupiteľstva PSK. O post jeho predsedu sa uchádza deväť kandidátov. V krajskom parlamente bude záujmy vranovského regiónu presadzovať celkovo šesť poslancov.

Na západe Slovenska je priebeh volieb pokojný

Voličská účasť v Nitrianskom a Trnavskom kraji doteraz nie je vysoká a najmä v mestách zatiaľ nedosahuje podľa hodnotení volebných komisií úroveň spred štyroch rokov. Obce sa viac približujú svojmu volebnému štandardu, pričom komisie zaznamenávajú účasť najmä strednej a staršej generácie. Priebeh volieb v Nitrianskom (NSK) i Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) je zatiaľ pokojný, bez incidentov a mimoriadnych udalostí.

TASR to potvrdila i predsedníčka Volebnej komisie NSK Renáta Klučárová. Aj vo volebnom obvode Topoľčany je podľa jej vyjadrenia doterajší priebeh volieb pokojný. "Účasť je zatiaľ dostatočná. Nemáme nahlásené žiadne podnety z okrskových komisií," uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Eva Ďurišová. Podobne to je i v obvode Zlaté Moravce a Levice. "Predpokladáme, že ľudia budú chodiť skôr popoludní a navečer," informovala predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Beáta Pinterová. Naopak mimoriadne veľký záujem zúčastniť sa na dnešných voľbách do samosprávnych krajov mali klienti Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre, za ktorými prišli členovia volebnej komisie s prenosnou urnou. Niektorí zo seniorov však boli roztrpčení, pretože voliť nemohli. "Sú to tí, ktorí v zariadení nemajú trvalý pobyt. Najmä starším ľuďom spôsobujú nejednotne nastavené podmienky na rôzne druhy volieb značné problémy," skonštatovala riaditeľka zariadenia Viera Škablová.

Ani z južných regiónov TTSK, okresov Galanta a Dunajská, doposiaľ nehlásili žiadne mimoriadne situácie. TASR to potvrdili predsedovia Obvodných volebných komisií v Galante Miroslav Šimek a v Dunajskej Strede Tibor Juhos. Podľa Juhosa na Žitnom ostrove prichádza k urnám viac voličov, ako sa očakávalo. "Zatiaľ nevieme, či to spôsobilo daždivé počasie, počas ktorého sa nedajú vykonávať jesenné práce, alebo ľudia prišli z iného dôvodu," povedal. Dodal, že ak v popoludňajších hodinách bude prichádzať taký počet voličov ako doteraz, celková účasť môže byť sľubná.

Predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Trnave Mária Mešťánková pre TASR uviedla, že komisia sa doteraz nemusela zaoberať žiadnym podnetom. Voličská účasť zatiaľ nie je podľa jej vyjadrenia vysoká, čo potvrdili aj zapisovatelia troch volebných miestností na najväčšom trnavskom sídlisku Družba, ktoré sú umiestnené v tamojšej škole. Volebný deň sa podľa porovnaní na tomto mieste vyvíja menej sľubne, ako to zvykne bývať. "No ja chodím s manželom pravidelne, záleží mi na tom, aby tam boli tí správni ľudia," povedala po odchode z volebnej miestnosti v ZŠ Spartakovská pre TASR Viera Cuninková. Aj predseda Obvodnej volebnej komisie v Senici Ondrej Krajčí potvrdil nižší záujem o voľby. "Možno je to dažďom, možno neinformovanosťou, možno nezáujmom o tento typ volieb," dodal pre TASR.

Priebeh volieb v Banskobystrickom kraji je zatiaľ bezproblémový

Voľby do VÚC majú doteraz v Banskobystrickom kraji pokojný priebeh. Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas, volebné komisie zatiaľ nemajú hlásené žiadne podnety.

Doposiaľ pokojný priebeh volieb hlási predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Žiar nad Hronom Michal Žurav a predseda ObVK Žarnovica Stanislav Hlavna. Ako konkretizoval Žurav, ObVK Žiar nad Hronom doposiaľ nemá zaznamenané žiadne problémy ani incidenty. "Doteraz sme nedostali ani jeden podnet," doplnil.

V prevažnej miere prichádzali dnes dopoludnia do budovy Mestského úradu vo Zvolene na Námestí slobody dôchodcovia. Je tu v rámci mesta zriadený volebný okrsok č. 5 pre voľby do vyšších územných celkov. Ako TASR informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Alžbeta Kučerová, členov komisie s volebnou urnou si z tohto okrsku vyžiadali aj traja obyvatelia neďalekého Domova sociálnych služieb na Štefánikovej ulici.

Bezproblémový začiatok volieb do VÚC hlásia obvodné volebné komisie na juhu stredného Slovenska. V obvodoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca otvorili všetky volebné miestnosti načas, zatiaľ nemajú hlásené žiadne podnety.

Ako TASR informoval vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa, zástupcovia štátnej správy pri týchto voľbách majú len pohotovosť, v prípade potreby sú pripravení poskytnúť volebným komisiám asistenciu. Zatiaľ ich o to nikto nepožiadal.

Na severe Slovenska sú voľby zatiaľ bez problémov


Voľby do vyšších územných celkov boli na severe Slovenska počas dnešného dopoludnia bez problémov. TASR to potvrdili členovia volebných komisií Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Predseda volebnej komisie ŽSK Martin Turóci TASR informoval, že dnešné voľby sú bez mimoriadnych udalostí. "Volebné miestnosti sú otvorené od 7. hodiny a všetko je zatiaľ bez problémov," uviedol Turóci.

Obvodné volebné komisie v TSK doteraz nezaznamenali podľa ich zapisovateliek žiadny rušivý moment, ktorý by zasiahol do priebehu volieb.

O post predsedu ŽSK sa v dnešných voľbách uchádza päť a o post predsedu TSK šesť kandidátov. Voliči rozhodujú o zložení 57-členného zastupiteľstva ŽSK a do zastupiteľstva TSK volia 45 poslancov. Žilinský kraj je rozdelený do 11 a Trenčiansky do 9 volebných obvodov.

Bratislavské voľby zatiaľ bez incidentov

Voľby do orgánov samosprávnych krajov prebiehajú v Bratislave pokojne a bez incidentov. Pre TASR to uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

"Majú normálny, pokojný priebeh. Zatiaľ neboli hlásené žiadne narušenia verejného poriadku," dodala.

V Žiari nad Hronom a Žarnovici je pokojný priebeh volieb

Doposiaľ pokojný priebeh volieb hlási predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Žiar nad Hronom Michal Žurav a predseda ObVK Žarnovica Stanislav Hlavna.

Ako konkretizoval Žurav, ObVK Žiar nad Hronom doposiaľ nemá zaznamenané žiadne problémy ani incidenty. "Doposiaľ sme neobdržali ani jeden podnet," doplnil.

V obvode Žiar nad Hronom je 55 okrskov a spolu 39.054 oprávnených voličov. Najviac voličov je v meste Žiar nad Hronom, a to 15.871, najmenej v obci Krahule - 156.

V obvode Žarnovica, ktorý zahrňuje aj mesto Nová Baňa, je podľa Hlavnu zatiaľ všetko v poriadku. "Zatiaľ registrujeme nižší počet voličov," dodal.

V obvode Žarnovica je 18 okrskov a spolu 21.753 oprávnených voličov. Najviac voličov je v meste Nová Baňa, a to 6063, najmenej v obci Píla - 98.
 

Vyberte región